Symptomen Long COVID divers en ontwrichtend

  • Area: Other
News
  • Area: Other
Een cross-nationale vergelijking door DIPEx International laat zien dat de symptomen van Long COVID divers zijn en het leven van patiënten ontwrichten. In veel landen worstelen zorgsystemen met het verwijzen van patiënten. Voor patiënten is het heel belangrijk om gehoord en geloofd te worden.
Watch video Scan QR-code

Na herstel van de acute symptomen van COVID-19 houdt een deel van de mensen aanhoudende klachten. TGO, UMCG werkt mee aan het ACTION onderzoek. Het doel van het ACTION onderzoek is het verbeteren van de zorg voor patiënten met Long COVID en bestaat uit meerdere onderdelen, zie actioncovid.nl. Een van de onderdelen betreft het interviewen van patiënten met Long COVID om hun ervaringen met Long COVID en de zorg in kaart te brengen. Hun ervaringen zullen worden gepubliceerd op de website PratenOverGezondheid.nl zodat andere patiënten en zorgverleners hiervan kunnen leren. PratenOverGezondheid.nl is een website waarop mensen vertellen over hun ervaringen rond een ziekte of gezondheid gerelateerde zaken. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van de onderzoeksmethode die ontwikkeld is door de Universiteit van Oxford. In andere landen wordt ook gewerkt aan vergelijkbare websites binnen het samenwerkingsverband DIPEx International. Vanuit deze samenwerking is deze zomer gewerkt aan een cross nationale vergelijking van de eerste Long COVID patiënt ervaringsverhalen.

Prof. Dr. Nikola Biller-Andorno, institute of Biomedical Ethics and History of Medicine (IBME), University of Zurich heeft een presentatie gegeven aan een werkgroep van de World Health Organization (WHO). Acht landen werkten mee aan deze cross-nationale vergelijking, waaronder vanuit Nederland TGO, UMCG met de interviews vanuit het ACTION onderzoek. Hiervoor heeft ieder land (Australië, Brazilië, Canada, Japan, Nederland, Spanje, Verenigde Staten, en het Verenigd Koninkrijk) een interview filmfragment aangeleverd ter illustratie bij het thema.