Sterk Netwerk – Hotspot Groningen

Het ontwikkelen van een de-escalerende manier van (samen)werken bij situaties met onbegrepen gedrag en een verhoogd veiligheidsrisico. Research
Het ontwikkelen van een de-escalerende manier van (samen)werken bij situaties met onbegrepen gedrag en een verhoogd veiligheidsrisico.
Het ontwikkelen van een de-escalerende manier van (samen)werken bij situaties met onbegrepen gedrag en een verhoogd veiligheidsrisico.

Sinds oktober 2024 zijn Annemieke Visser en Thomas Wieringa, namens de sectie Toegepast GezondheidsOnderzoek, betrokken bij het project “Sterk Netwerk – Hotspot Groningen”. Het doel van dit project is om te leren hoe twee nieuwe initiatieven rondom de zorg voor mensen met onbegrepen gedrag het beste ingezet kunnen worden. Deze twee initiatieven zijn:

  1. Ondersteuning van de politie door een sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Deze sociaal psychiatrisch verpleegkundige is aanwezig op het politiebureau om de politie te adviseren, wanneer er bij de politie een melding binnenkomt over onbegrepen gedrag en een veiligheidsrisico. Als het nodig is, dan gaat de sociaal psychiatrisch verpleegkundige mee met de politie naar de plek waar de persoon met onbegrepen gedrag een veiligheidsrisico vormt.
  2. Inzetten van extra hulp door straatcoaches en ervaringsdeskundigen aan de persoon met onbegrepen gedrag, wanneer er opvolging nodig is. De straatcoaches praten dan met de persoon met onbegrepen gedrag over wat hij of zij nodig heeft om beter te worden. De straatcoaches worden hierbij geholpen door ervaringsdeskundigen. Dit zijn mensen die zelf ook mentale problemen hebben gehad, en daardoor andere mensen met mentale problemen goed begrijpen en kunnen ondersteunen.

Op welke manier deze twee initiatieven, als extra op het al bestaande aanbod, het beste werken is nog niet helemaal duidelijk. Dit willen wij graag te weten komen. Annemieke en Thomas gaan helpen om dit te onderzoeken. Dit onderzoeken zij onder andere door interviews en groepsgesprekken te houden met de politie, de verpleegkundigen, straatcoaches en ervaringsdeskundigen. De projectleider van Sterk Netwerk – Hotspot Groningen is Sarah Niessink. Meer informatie over het project is hier te vinden.
 

Relevance

Beter aansluiten bij de behoeften van de doelgroep

Steeds vaker spelen er situaties met onbegrepen gedrag, waarbij soms een veiligheidsrisico gepaard gaat. Vaak wordt de politie ingeschakeld in deze situaties. Dit terwijl er juist behoefte is aan ondersteuning in de vorm van zorg of hulp, in plaats van ingrijpen door de politie. De politie is daardoor veel tijd kwijt aan het vinden van de juiste vorm van ondersteuning voor de betreffende persoon. Middels dit project willen wij beter aansluiten bij de behoeften van de doelgroep, door een zorgperspectief toe te voegen aan de eerste triage (in de vorm van een sociaal psychiatrisch verpleegkundige), en de opvolging na de eerste triage beter te verzorgen door de inzet van ervaringsdeskundigen en straatcoaches. 

In dit project wordt er samengewerkt met verschillende partijen, namelijk: InBegrepen, Mesdag, Politie, Lentis, WIJ Groningen en de Gemeente Groningen. 

Dit project is onderdeel van

Contact

Thomas Wieringa Coordinator of the Science Shop for Medicine and Public Health

University Medical Center Groningen (UMCG)
TGO - project Sterk Netwerk – Hotspot Groningen 
PO Box 30.001
9700 RB Groningen
The Netherlands

Bezoekadres
University Medical Center Groningen (UMCG)
TGO - project Sterk Netwerk – Hotspot Groningen 
Hanzeplein 1
9713 GZ Groningen

location: Entrance 47, ​​​​Oostersingel