CKD@Werk

CKD@Werk: Nierziekte en werk

Barriers to and facilitators of sustained employment in patients with chronic kidney disease (CKD). This research is in Dutch. Research
Barriers to and facilitators of sustained employment in patients with chronic kidney disease (CKD). This research is in Dutch.
Chronische nierschade heeft ingrijpende gevolgen voor het menselijk functioneren en gaat gepaard met lichamelijke en cognitieve klachten en met beperkingen in het dagelijks leven, zoals op het werk.

Deze mixed methods studie geeft inzicht in welke factoren belemmerend en welke juist helpend zijn bij duurzame inzetbaarheid en behoud van werk van nierpatiënten. In samenwerking met nefrologen van diverse ziekenhuizen, transplantatie- en dialysecentra, en met sociale geneeskunde (UMCG, Universiteit Maastricht) en de nierpatiëntenvereniging (NVN) zijn twee kwalitatieve studies uitgevoerd (diepte-interviews met nierpatiënten, focusgroepen met zorgprofessionals) en een vragenlijstonderzoek.

People working behind a computer
Relevance

Vroegtijdig signaleren

Vroegtijdige signalering van problemen met werk kan uitval uit het arbeidsproces helpen te voorkomen. Op basis van de opgedane kennis in de CKD@Werk studie is arbeidsgerichte medische zorg aan nierpatiënten ontwikkeld (BAAN-project). Door gerichte voorlichting en advisering worden nierpatiënten vroegtijdig in het ziekteproces ondersteund regie te nemen bij duurzaam participeren in werk.

Timeline

 1. Duurzame werkgelegenheid, arbeidsongeschiktheid en werkfunctioneren bij CKD-patiënten beschreven in een nieuw artikel

  Posted

  Nierfalen heeft een negatief effect op de mogelijkheden voor arbeidsparticipatie. Er is weinig bekend over het werkfunctioneren van werkende CKD-patiënten. Daarom hebben onderzoekers werkgerelateerde uitkomsten onderzocht, en de relatie tussen patiëntkenmerken en werkstatus bij CKD-patiënten. 

  Lees hier het hele artikel

 2. Verschillen in werkstatus en werkvermogen na een niertransplantatie uitgelicht in een nieuw artikel

  Posted

  Het Journal of Clinical and Translational Research heeft een onderzoeksartikel van CKD@Work gepubliceerd over de verschillen in werkstatus en het werkvermogen na een preventieve vs. niet-preventieve niertransplantatie in Nederland. Het artikel geeft daarmee inzicht in de factoren die bepalen of mensen na een niertransplantatie in staat zijn om duurzaam te participeren aan de arbeidsmarkt kunnen bijdragen aan het verbeteren van hun arbeidsomstandigheden en daarmee hun gezondheid en welzijn. Dit kan ook een grote maatschappelijke impact hebben.

  Lees hier het hele artikel

 3. Patiënten en (zorg)professionals aan het woord over chronische nierschade en werk

  Posted

  Hoe is het te begrijpen dat een deel van de nierpatiënten uit het arbeidsproces raakt, terwijl het anderen lukt om aan het werk te blijven? Welke factoren hierbij een rol spelen hebben we met kwalitatief onderzoek in kaart gebracht.

  Lees het Rapport onderzoek: patiënten en (zorg)professionals aan het woord over chronische nierschade en werk

 4. CKD@Werk in Amerikaans toptijdschrift

  Posted

  Het American Journal of Kidney Diseases heeft een onderzoeksartikel van CKD@Werk gepubliceerd en naar aanleiding hiervan ook een editorial geschreven over het belang van ondersteuning aan nierpatiënten bij werkbehoud. Hiermee laat dit klinisch georiënteerde tijdschrift zien dat kwalitatief onderzoek naar een sociale uitkomstmaat (arbeidsparticipatie) ertoe doet.

  Lees het artikel "Barriers to and Facilitators of Sustained Employment: A Qualitative Study of Experiences in Dutch Patients With CKD"

  Lees het editorial "Supporting the Employment Goals of People With Kidney Disease"

 5. Webinar nierziekte en werk

  Posted

  Hoe blijf je aan het werk als je eenmaal nierpatiënt bent? Sijrike van der Mei en Annemieke Visser vertelden wat werk kan belemmeren en bevorderen tijdens een webinar op maandag 25 oktober 2021. Dit webinar is voor nierpatiënten, naasten, zorgverleners en anderen die te maken hebben met kwesties rond werk voor mensen met een chronische nieraandoening. 

  Bekijk het webinar "Onderzoek naar nierziekte en werk"

This project is part of

Contact

University Medical Center Groningen (UMCG)
TGO - project CKD@Werk
PO Box 30.001
9700 RB Groningen
The Netherlands

Visiting address
University Medical Center Groningen (UMCG)
TGO - project CKD@Werk
Hanzeplein 1
9713 GZ Groningen

location: Entrance 47, ​​​​Oostersingel