CKD@Werk
Nierziekte en werk: CKD@Werk Barriers to and facilitators of sustained employment in patients with chronic kidney disease (CKD). This research is in Dutch. Research
Barriers to and facilitators of sustained employment in patients with chronic kidney disease (CKD). This research is in Dutch.
Chronische nierschade heeft ingrijpende gevolgen voor het menselijk functioneren en gaat gepaard met lichamelijke en cognitieve klachten en met beperkingen in het dagelijks leven, zoals op het werk.

Deze mixed methods studie geeft inzicht in welke factoren belemmerend en welke juist helpend zijn bij duurzame inzetbaarheid en behoud van werk van nierpatiënten. In samenwerking met nefrologen van diverse ziekenhuizen, transplantatie- en dialysecentra, en met sociale geneeskunde (UMCG, Universiteit Maastricht) en de nierpatiëntenvereniging (NVN) zijn twee kwalitatieve studies uitgevoerd (diepte-interviews met nierpatiënten, focusgroepen met zorgprofessionals) en een vragenlijstonderzoek.

People working behind a computer
Relevance

Vroegtijdig signaleren

Vroegtijdige signalering van problemen met werk kan uitval uit het arbeidsproces helpen te voorkomen. Op basis van de opgedane kennis in de CKD@Werk studie is arbeidsgerichte medische zorg aan nierpatiënten ontwikkeld (BAAN-project). Door gerichte voorlichting en advisering worden nierpatiënten vroegtijdig in het ziekteproces ondersteund regie te nemen bij duurzaam participeren in werk.

CKD@werk is een onderdeel van Applied Health Research (TGO)

Timeline

 1. Patiënten en (zorg)professionals aan het woord over chronische nierschade en werk

  Posted

  Hoe is het te begrijpen dat een deel van de nierpatiënten uit het arbeidsproces raakt, terwijl het anderen lukt om aan het werk te blijven? Welke factoren hierbij een rol spelen hebben we met kwalitatief onderzoek in kaart gebracht. Lees ons rapport van het onderzoek hier.

 2. CKD@Werk in Amerikaans toptijdschrift

  Posted

  Het American Journal of Kidney Diseases heeft een onderzoeksartikel van CKD@Werk gepubliceerd en naar aanleiding hiervan ook een editorial geschreven over het belang van ondersteuning aan nierpatiënten bij werkbehoud. Hiermee laat dit klinisch georiënteerde tijdschrift zien dat kwalitatief onderzoek naar een sociale uitkomstmaat (arbeidsparticipatie) ertoe doet.

  Lees het artikel

  Lees hier het editorial

 3. Webinar nierziekte en werk

  Posted

  Hoe blijf je aan het werk als je eenmaal nierpatiënt bent? Sijrike van der Mei en Annemieke Visser vertelden wat werk kan belemmeren en bevorderen tijdens een webinar op maandag 25 oktober 2021. Dit webinar is voor nierpatiënten, naasten, zorgverleners en anderen die te maken hebben met kwesties rond werk voor mensen met een chronische nieraandoening. 

  Terugkijken webinar onderzoek nierziekte en werk