Duurzame arbeidsparticipatie van mensen met een nierziekte
Deze studie bouwde voort op inzichten uit het wetenschappelijk onderzoek CKD@werk naar de vraag waarom sommige patiënten, in tegenstelling tot anderen, wel aan het werk kunnen blijven. In dit project richten we ons op het ontwikkelen van preventieve, curatieve en begeleidende zorg in het ziekenhuis (UMCG) om duurzame arbeidsparticipatie van mensen met een nierziekte te stimuleren.
Wij hebben gebruik gemaakt van de Adapted Intervention Mapping (AIM) methode. Dit is een vorm van actieonderzoek waarbij in co-creatie met alle stakeholders een theoretisch en empirisch onderbouwd BAAN-aanbod wordt ontwikkeld. Er zijn bijeenkomsten georganiseerd met patiënten, hun naasten en curatieve (nefrologen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers) en arbogerelateerde professionals (bedrijfsarts, arbeidsgeneeskundige en verzekeringsarts).
Het project resulteerde in een concreet, praktisch en uitvoerbaar BAAN-aanbod dat de arbeidsgerichte medische zorg in het UMCG heeft vormgegeven. BAAN bevat concrete adviezen, hulpmiddelen en de mogelijkheid een adviseur arbeid vanuit Beatrixoord te consulteren waardoor patiënten vroegtijdig in het ziekteproces en op maat kunnen worden ondersteund om regie te nemen bij het duurzaam participeren in werk.
Met tijdelijke financiering vanuit zorgverzekeraar Menzis is BAAN verder doorontwikkeld en verspreid naar de afdelingen hematologie en de medische oncologie van het UMCG.
Voor de komende jaren is BAAN geïmplementeerd (en gefinancierd) op de afdeling nefrologie van het UMCG en het Dialyse Centrum Groningen.
Er wordt met financiering vanuit Abbvie en Pfizer gewerkt aan verdere implementatie van BAAN binnen het Comprehensive Cancer Center van het UMCG.