Praten Over Gezondheid (POG)

Conveying experiences of people with health, health care and illness to patients, families, caregivers and clinicians. Research
Conveying experiences of people with health, health care and illness to patients, families, caregivers and clinicians.
Mensen met chronische ziekten hebben vaak een sterke behoefte aan verhalen over ervaringen van mensen met dezelfde gezondheidsproblemen.

De website PratenOverGezondheid (POG) biedt herkenbare en betrouwbare informatie over ervaringen van patiënten met uiteenlopende aandoeningen. 

Relevance

Van interviews naar website

Het project "Praten Over Gezondheid (POG)" biedt ondersteuning aan patiënten en geeft familie, vrienden, werkomgeving en zorgverleners inzicht in de ervaringen van patiënten, zodat zij hen beter kunnen ondersteunen.

Voor elke module worden 40 tot 45 diepte-interviews afgenomen volgens de internationaal erkende Dipex-International Oxford methode. De interviewtranscripten zijn gecodeerd en thematisch geanalyseerd door twee onderzoekers, resulterend in 25 geselecteerde hoofdthema’s per module. Deze thema’s worden op de website gepresenteerd in video-, audio- en tekstfragmenten. 

Ter evaluatie van de concept-website wordt een focusgroepbijeenkomst georganiseerd waarin wordt besproken welke gegevens en informatie nog ontbreken en hoe de website verbeterd kan worden.

Timeline

  1. Nieuwe module ‘Psychosegevoeligheid’ gepubliceerd op PratenOverGezondheid.nl

    Posted

    Vandaag, in de Week van de Psychiatrie, is de nieuwe module ‘Psychosegevoeligheid’ gepubliceerd op de website PratenOverGezondheid.nl. De module deelt ervaringen van mensen met psychose gevoeligheid. De verhalen bieden herkenning en vergroten het begrip rondom psychosegevoeligheid en de impact ervan op het dagelijks leven.

    Op pratenovergezondheid.nl vind je betrouwbare, persoonlijke verhalen van mensen die weten hoe het is om te leven met psychosegevoeligheid. De module bevat film- en geluidsfragmenten waarin deelnemers hun ervaringen delen. Voor sommige mensen was het niet mogelijk om hun verhaal direct te delen, daarom hebben onze collega’s gebruik gemaakt van anonieme samengevatte ervaringsverhalen, verfilmd door acteurs van Theater Babel Rotterdam.

    De module biedt inzichten voor mensen met psychosegevoeligheid, hun naasten en professionals (in opleiding). Er zijn ook compilatiefilms beschikbaar die ingezet kunnen worden in het onderwijs en bijdragen aan het verbeteren van zorgpraktijken in zorginstellingen. Zie hiervoor ook https://lnkd.in/etCPAWyG en de compilatiefilms op https://lnkd.in/ezUEfSCT

    Dit project is een samenwerking tussen het UMCG, Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM), Hogeschool Windesheim en Vrije Universiteit Amsterdam (VU), met medewerking van Arkin en mogelijk gemaakt door subsidie van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek).

    Voor dit project werkte promovendus Roman Giling (ESHPM) samen met zowel onze collega’s dr. Andrea Fokkens (UMCG) en dr. Manna Alma (UMCG), als met dr. Marjolijn Heerings (ESHPM), prof. dr. Hester van de Bovenkamp (ESHPM), dr. Joyce Lamerichs (Hogeschool Windesheim) en prof. dr. Gerben Meynen (VU). Ook dr. Mariken De Koning (Arkin) en Thijs Burger (Arkin) leverden een waardevolle bijdrage.

  2. UMCG en Máxima MC maken menstruatie bespreekbaar met ‘Menstruatieverhalen’

    Posted

    Het UMCG (TGO/GZW) en Maxima MC lanceren op 22 januari een nieuwe module op de www.pratenovergezondheid.nl. De module ‘Menstruatieverhalen’ deelt ervaringen van 33 mensen die openharig vertellen over hoe zij hun menstruatie ervaren. De verhalen bieden herkenning, doorbreken taboes en vergroten het begrip rondom menstruatie(klachten) en de impact ervan op het dagelijks leven.

    Lisa Zuidema (promovendus Máxima MC) ontwikkelde de module als onderdeel van haar promotieonderzoek. Dit deed ze onder begeleiding van dr. Manna Alma (UMCG, TGO), prof. dr. Marlies Bongers, dr. Peggy Geomini, dr. Jaklien Leemans (Maxima MC) en huisarts Pleun Beelen. Onlangs verscheen een artikel over haar onderzoek in dagblad NRC.

    Meer lezen?

  3. Publicatie over ervaringen van patiënten tijdens de coronapandemie

    Posted

    Nieuwe publicatie over de resultaten van een cross-country vergelijking van ervaringen van patiënten met isolatiemaatregelen tijdens de coronapandemie.

    Lees het hele artikel hier

  4. Jaarlijkse DIPEx international meeting

    Posted

    Van 18 tot 21 september 2023 vond de jaarlijkse DIPEx International meeting plaats in Hluboka nad Vlavou in Tsjechië. DIPEx International  is een wereldwijd netwerk van kwalitatief onderzoekers, artsen en patiënten dat zich inzet om ervaringen rondom gezondheid, ziekte en zorg te verzamelen en deze breed beschikbaar te stellen. In Tsjechië waren 56 onderzoekers uit 12 landen en 5 continenten bij elkaar om hun onderzoeksprojecten rondom patiëntervaringen te bespreken. Andrea Fokkens en Manna Alma waren hierbij aanwezig namens PratenOverGezondheid; samen met collega’s Marjolijn Heerings en Roman Giling (Erasmus Universiteit), Lisa Zuidema (Maxima Medisch Centrum) en Joyce Lamerichs (Windesheim). Tijdens de bijeenkomst hebben de PratenOverGezondheid projecten Psychose in beeld en Menstruatieverhalen gepresenteerd. Daarnaast hebben we inspiratie opgedaan voor nieuwe projecten.

Dit project is onderdeel van

Meer informatie

Contact

Manna Alma Senior researcher

University Medical Center Groningen (UMCG)
TGO - project Praten Over Gezondheid (POG)
PO Box 30.001
9700 RB Groningen
The Netherlands

Visiting address
University Medical Center Groningen (UMCG)
TGO - project Praten Over Gezondheid (POG)
Hanzeplein 1
9713 GZ Groningen

location: Entrance 47, ​​​​Oostersingel