NIMSPAKC-studie

Noordelijk Initiatief Multidisciplinaire Samenwerking voor Patiënten met Aanhoudende Klachten na COVID-19 Research
Noordelijk Initiatief Multidisciplinaire Samenwerking voor Patiënten met Aanhoudende Klachten na COVID-19
Het is belangrijk om in de regio goed samen te werken in de zorg voor mensen met aanhoudende klachten na COVID-19 zodat de zorg goed aansluit bij behoeften van patiënten en dichtbij huis georganiseerd kan worden.

Een op de acht mensen ontwikkelt aanhoudende klachten na een COVID-19 infectie. Dat heeft een enorme impact op hun dagelijks leven. Het is belangrijk om tijdig de juiste zorg op de juiste plek te kunnen geven.

In dit project gaan we de zorg volgens het NIMSPAKC zorgpad evalueren, doorontwikkelen en implementeren. Het doel is optimalisatie van de organisatie van multidisciplinaire samenwerking in herstel- en nazorg voor mensen met aanhoudende klachten na een COVID-19 infectie met als uitkomst een haalbaar regionaal zorgpad en een (kennis)tool die helpt bij de implementatie.

We evalueren de huidige zorg in het Noorden, passen de resultaten toe in de praktijk en zorgen zo voor steeds verdere door-ontwikkeling van betere zorg in het Noorden. We doen dit samen met alle relevante betrokkenen in een participatief actieonderzoek.

Relevance

Een unieke kans om een nieuwe organisatievorm te evalueren

Het Noordelijk Initiatief Multidisciplinaire Samenwerking voor Patiënten met Aanhoudende Klachten na COVID-19 (NIMSPAKC-netwerk) is tot stand gekomen in de loop van 2021 toen steeds meer bekend werd over de lange termijn gevolgen van COVID-19. Door deze groep werd het Zorgpad ontwikkeld voor mensen met aanhoudende klachten na een doorgemaakte COVID-19 infectie. Deze klachten kunnen variëren van aanhoudende moeheid, cognitieve klachten, hoofdpijn als ook kortademigheid en pijn op de borst. 

Er is unieke data verzameld van alle verwezen patiënten naar dit Zorgpad (n=1200) maar er heeft tot nu toe nog geen gedegen analyse en evalutie plaatsgevonden. Dit project biedt een prachtige kans om samenwerking met relevante partners te versterken en de kwaliteit van de organisatievorm data-gedreven te verbeteren.

Partner

Het project maakt deel uit van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL).

Dit project is onderdeel van

Meer informatie

  • het Zorgpad: handreiking voor een zorgpad voor de behandeling van patiënten met Post-COVID-syndroom

Contact

Andrea Fokkens Senior researcher

University Medical Center Groningen (UMCG)
TGO - project NIMSPAKC
PO Box 30.001
9700 RB Groningen
The Netherlands

Visiting address
University Medical Center Groningen (UMCG)
TGO - project NIMSPAKC
Hanzeplein 1
9713 GZ Groningen

location: Entrance 47, ​​​​Oostersingel