FOCUS banner

FOCUS - Casestudie

Sociale inclusie van mensen met een psychosegevoeligheid Research
Sociale inclusie van mensen met een psychosegevoeligheid
Sociale inclusie is een belangrijk thema binnen de huidige maatschappij, ook voor mensen met een psychosegevoeligheid. Begeleid wonen kan bijdragen aan sociale inclusie.

Bij begeleid wonen zijn verschillende personen en organisaties betrokken, zowel uit het medisch, fysiek als sociaal domein. Het is bekend dat de samenwerking tussen al deze partijen niet altijd optimaal verloopt. Het doel van het FOCUS project is om meer inzicht te krijgen in deze samenwerking en te onderzoeken hoe de samenwerking verbeterd kan worden.

Relevance

Meer inzicht in samenwerking bij begeleid wonen

Binnen het FOCUS-onderzoek voert TGO een casestudie uit naar de samenwerking tussen personen en organisaties die betrokken zijn bij begeleid wonen voor mensen met een psychosegevoeligheid. Binnen een aantal casussen worden verschillende betrokkenen geïnterviewd. Denk hierbij aan de cliënt, naasten, zorgprofessionals en medewerkers van een woningcoöperatie, wijkteam of wijkagent. In het interview stellen we vragen over de samenwerking en ieders ervaringen, rol en verantwoordelijkheden hierin. Door deze casussen zowel afzonderlijk te analyseren als ook met elkaar te vergelijken, willen we onderzoeken waar knelpunten liggen en hoe de samenwerking in de toekomst verbeterd kan worden.

Deze casestudie is onderdeel van het FOCUS-onderzoek. FOCUS staat voor ‘FOstering social integration for people with psychosis: How to create effective Collaborative 
working in community care and sUpported Housing’. Meer informatie over dit onderzoek kunt u vinden op de website van het Rob Giel Onderzoekscentrum. Naast de casestudie heeft TGO nog twee rollen binnen het FOCUS-onderzoek: (1) het analyseren van interviews met medewerkers van landelijke koepelorganisaties die betrokken zijn bij sociale inclusie; en (2) co-promotorschap bij het promotieonderzoek gericht op lokale samenwerking tussen organisaties en samenwerking in de triade (cliënt, naaste en professional).

Dit project is onderdeel van

Faciliteit Applied Health Research (TGO)

Contact

Sjoukje Bouma Researcher

University Medical Center Groningen (UMCG)
TGO - project FOCUS
PO Box 30.001
9700 RB Groningen
The Netherlands

Visiting address
University Medical Center Groningen (UMCG)
TGO - project FOCUS t.a.v. Sjoukje Bouma
Hanzeplein 1
9713 GZ Groningen

location: Entrance 47, ​​​​Oostersingel