Op dinsdag 12 december organiseerde de Hersenstichting een webinar genaamd CFX: hype of hoop?
In dit webinar werden de resultaten van onderzoek naar de veelbesproken Cognitive FX (CFX) behandeling uit Amerika gepresenteerd. Het doel van dit pilot-onderzoek was om na te gaan of de behandeling voor langdurige klachten na een hersenschudding mogelijk werkt. Er waren ruim 2.000 aanmeldingen voor het webinar, dat positief werd ontvangen en online kan worden teruggekeken via deze link.
Het webinar werd gehost door Gillian Graven, en onderzoekers Marsh Königs, Esther van Doorn en Rimke Groenewold presenteerden de eerste bevindingen van het project.
In het onderzoek werden 64 patiënten voor, tijdens en na de CFX-behandeling in Amerika, Utah, gevolgd. Zij reisden op eigen gelegenheid naar Utah en bekostigden de behandeling zelf. De patiënten gaven via vragenlijsten aan hoe zij zich voor en na de behandeling voelden, en voerden verschillende tests uit. Ook gingen de onderzoekers na of patiënten verschillend op de behandeling reageren en bestudeerden zij hersenscans die door CFX zijn gemaakt. Door TGO-onderzoekers werden de oprichters van de CFX-behandeling, een groep experts op het gebied van hersenschuddingen en een groep patiënten die de CFX-behandeling heeft ondergaan, geraadpleegd.
Zo werden nieuwe inzichten verkregen in de belangrijkste kenmerken van de behandeling, mogelijke werkingsmechanismen volgens experts en de waargenomen veranderingen door patiënten.
69% van de patiënten gaf aan na de CFX-behandeling minder klachten te hebben. Ook gaf men aan minder last te hebben van angst, depressie, vermoeidheid en slaapproblemen. Er werden verbeteringen in testen voor het vestibulo-oculair functioneren (samenwerking tussen ogen en evenwicht) gevonden en in cognitieve prestaties (denkvermogen). Zes maanden na de behandelingen waren de verbeteringen nog steeds aanwezig en gaven patiënten ook aan dat ze beter mee kunnen doen aan de maatschappij. Patiënten waren niet actiever op het gebied van school, studie of werk.
De resultaten zijn geen direct bewijs voor de effectiviteit van de CFX-behandeling. We weten nu dat de meerderheid van mensen met een hersenschudding zich beter voelt na de behandeling, ook op de langere termijn. Toch is nog niet duidelijk hoe deze verandering tot stand komt. Nederlandse experts achten het niet waarschijnlijk dat de behandeling werkt op de manier die CFX voorstelt. Zo kan het zijn dat er sprake van een placebo-effect of andere onbedoelde psychologische behandeleffecten. Het is tijd voor vervolgonderzoek waarin gerichte behandelelementen worden getoetst op effectiviteit en de toegevoegde waarde voor de Nederlandse zorg.