VRelax

Implementatieonderzoek Virtual Reality in de GGZ

Met virtual reality brengen we op duurzame wijze ontspanning en herstel naar de geestelijke gezondheidszorg Research
Met virtual reality brengen we op duurzame wijze ontspanning en herstel naar de geestelijke gezondheidszorg
Met virtual reality brengen we op duurzame wijze ontspanning en herstel naar de geestelijke gezondheidszorg

In dit implementatieonderzoek staat niet de technologie, maar de zorgcontext centraal. We onderzoeken hoe VR-interventies bij stress- en slaapklachten kunnen worden geïmplementeerd in de 1e, 2e en 3e lijn van de GGZ. De praktijk laat zien dat implementatie vaak spaak loopt als contextuele factoren over het hoofd worden gezien. We ontwikkelen een handreiking voor de zorglijnen, met daarin zowel overkoepelende als specifieke strategieën voor de implementatie van VR.  Het doel is om per zorgsetting strategieën te formuleren en te toetsen, zodat VR toegankelijk wordt voor iedereen die het nodig heeft, van huisarts tot academische GGZ instelling. Dit project maakt deel uit van de bredere Relax-XL studie, waarin de effectiviteit en toepasbaarheid van VRelax binnen de GGZ wordt onderzocht.

Relevance

Maatschappelijke relevantie

De inzet van digitale zorgtoepassingen zoals VRelax is essentieel om de geestelijke gezondheidszorg toekomstbestendig te maken. De meerwaarde van een interventie blijkt pas in de praktijk, en juist daar schuilt de grootste uitdaging: de implementatie. 
Door systematisch te analyseren welke factoren implementatie belemmeren of juist ondersteunen, ontwikkelen we per zorgcontext (huisarts, specialistische GGZ, academische GGZ) een op maat gemaakt implementatieplan. Zo helpen we organisaties om digitale ontspanning duurzaam en zelfstandig te integreren in de dagelijkse praktijk.

  • Het doel van dit onderzoek is om implementatiepakketten te ontwikkelen die zorginstellingen ondersteunen bij het zelfstandig invoeren van virtualreality-toepassingen in hun praktijk. Deze pakketten bevatten contextspecifieke strategieën die aansluiten bij de dagelijkse werkwijze in de eerste-, tweede- en derdelijns GGZ. Door in te zetten op praktische toepasbaarheid binnen de organisatie, vergroten we de kans op duurzame implementatie van digitale interventies.

  • We werken participatief: patiënten, behandelaren, managers en andere stakeholders zijn vanaf het begin actief betrokken via focusgroepen en stuurgroepen. Zij helpen mee bij het formuleren van doelen, het ontwerpen van strategieën en het beoordelen van de uitkomsten. Deze betrokkenheid versterkt het draagvlak en vergroot de kans op succesvolle invoering.

  • Door de implementatie van virtualreality-interventies – zoals VRelax – systematisch te onderzoeken, ontwikkelen we gerichte strategieën die niet alleen toepasbaar zijn op deze specifieke toepassing, maar ook als handvat dienen voor de bredere inzet van virtual reality in de GGZ. We delen de resultaten actief, zodat elke GGZ-instelling ermee aan de slag kan.

    Zo leveren we een bijdrage aan meer toegankelijke en laagdrempelige zorg voor mensen met psychische klachten. De opgedane kennis ondersteunt bovendien beleidsvorming rond digitale zorg, structurele bekostiging en de opleiding van zorgprofessionals.
     

Dit project is onderdeel van

Contact

Z. Pardoel
Zinzi Pardoel Researcher

University Medical Center Groningen (UMCG)
TGO - project VRelax
PO Box 30.001
9700 RB Groningen
The Netherlands

Bezoekadres
University Medical Center Groningen (UMCG)
TGO - project VRelax
Hanzeplein 1
9713 GZ Groningen

location: Entrance 47, ​​​​Oostersingel