Very Brief Advice (VBA)

De implementatie en evaluatie van VBA, een positief ‘stoppen met roken advies’ door behandelaars in 30 seconden. Door drie grote (zorg-)instellingen in Noord-Nederland. Research
De implementatie en evaluatie van VBA, een positief ‘stoppen met roken advies’ door behandelaars in 30 seconden. Door drie grote (zorg-)instellingen in Noord-Nederland.
Ondanks dat zo'n 70 procent van de rokers in Nederland wil stoppen met roken, doet slechts 22 procent een serieuze stoppoging. Het advies van een behandelaar om te stoppen met roken, kan de kans op een geslaagde stoppoging bijna verdubbelen, maar behandelaren geven dat zelden.

Om bij te dragen aan een rookvrije generatie hebben meerdere afdelingen van drie zorginstellingen (Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Martini Ziekenhuis (MZH) en Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN)) het ‘Very Brief Advice’ (VBA) geïmplementeerd.

Stop smoking advice
Relevance

Een rookvrije generatie

Voor het bijdragen aan een rookvrije generatie is goede zorg aan patiënten/cliënten van groot belang. Om deze reden erkennen het UMCG, MZH en VNN het belang van de implementatie van het VBA als onderdeel van hun beleid. Het VBA is een advies van 30 seconden dat wordt gegeven door een behandelaar waarin hij/zij de patiënt adviseert over de meest effectieve manier om te stoppen met roken.

Dit project streeft naar meer effectieve stoppogingen van patiënten/cliënten, door de implementatie(-strategieën) van het VBA met behandelaars te evalueren. De implementatie kenmerkt zich door een participatief en interactief karakter, namelijk door:

 • Betrokkenheid van verschillende belanghebbenden, zoals meerdere behandelaren uit verschillende vakgebieden, managers en besturen van organisaties;
 • Gedeelde inzet en eigenaarschap tussen de belanghebbenden en;
 • De eindverantwoordelijkheid voor de resultaten wordt gedeeld.

Het doel is om het VBA te integreren in elk contact tussen patiënt/cliënt en behandelaar. Uiteindelijk zullen met effectieve ondersteuning en begeleiding meer patiënten/cliënten proberen te stoppen met roken. Op basis van de bevindingen wordt een implementatiehandleiding geschreven met daarbij een toolbox (bestaande uit o.a. ondersteunende materialen), zodat afdelingen zelf het VBA kunnen implementeren. De handleiding en de toolbox moeten iedere afdeling, zorginstelling en/of professional de mogelijkheid geven om het VBA te ontvangen en om het VBA binnen hun instelling succesvol te laten verlopen.

Very Brief Advice is een onderdeel van Applied Health Research (TGO)

Timeline

 1. (Niet) roken en de zorg

  Posted

  Op 30 november vindt het congres '(Niet) roken en de zorg' plaats. Tijdens het congres zullen verschillende professionals en experts van elkaar leren en elkaar inspireren over veschillende onderwerpen met betrekking tot de cultuuromslag naar een rookvrije zorg.

  Onderzoeker Zinzi Pardoel vertelt die dag over het VBA(+). Wat is het VBA(+)? Hoe kan het VBA(+) geïmplementeerd worden in verschillende zorgcontexten? Wat is de VBA(+) toolkit?

  Meer weten over wat je die dag nog meer kan verwachten, kijk dan hier.

 2. Zó helpt u uw patiënt te stoppen met roken (artikel Medisch Contact)

  Posted

  Het Very Brief Advice (VBA) is een kort rookstopadvies van 30 seconden. Het is een in Engeland ontwikkelde evidencebased interventie die daar vooral wordt toegepast door huisartsen. Het is een positief advies; er wordt niet verteld dát je moet stoppen, maar wel hoe je kunt stoppen.

  Na een VBA doet 40 procent van de rokers een stoppoging en de kans dat een patiënt uit zichzelf stopt wordt verdubbeld ten opzichte van geen advies. Omdat in Nederland jaarlijks meer dan 19 duizend mensen overlijden aan de gevolgen van roken, ging het VBA-projectteam de uitdaging aan om het VBA in meerdere zorginstellingen te implementeren, met succes!

  Lees hier het hele artikel

 3. Vanaf nu beschikbaar: het VBA(+) pakket

  Posted

  Vanaf nu beschikbaar: de VBA(+) implementatie toolkit. In samenwerking met het Trimbos-instituut is een toolkit ontwikkeld waarmee organisaties en professionals het VBA(+) kunnen implementeren.

  Met deze toolkit heeft u alles in huis om het VBA of VBA+ binnen uw eigen organisatie, praktijk of afdeling te implementeren onder professionals.

  Het VBA met een warme verwijzing wordt ook wel het Very Brief Advice Plus, oftewel VBA+, genoemd. De toolkit is gratis beschikbaar.

 4. Inloopsessies over Het Very Brief Advice: een kort en effectief rook stop advies aan patiënten

  Posted

  Geen discussie met patiënten over roken, maar een kort positief rook stop advies! Een eerste stap naar rookvrij leven, dat is het Very Brief Advice (VBA). Het VBA duurt 30 seconden en is bewezen effectief.

  Veel afdelingen in het UMCG werken al met het VBA en zijn enthousiast. Als een behandelaar het VBA geeft, doen 40 procent meer patiënten een stoppoging. Jij en je afdeling kunnen dit gemakkelijk zelf aanleren en daarna direct uitvoeren. 

  Meer weten? Kom dan naar een van de inloopsessies tijdens Stoptober!

  We informeren en beantwoorden vragen in de patio van het Personeelsrestaurant op de volgende momenten: 

  • dinsdag 11 oktober om 12.30-13.00 en 16.30-17.00
  • donderdag 13 oktober om 12.30-13.00 en 16.30-17.00
  • dinsdag 25 oktober om 12.30-13.00 en 16.30-17.00
  • donderdag 27 oktober om 12.30-13.00 en 16.30-17.00 

  Je bent van harte welkom, inschrijven is niet nodig. Kun je niet op een van deze momenten? Dan komen we graag naar je toe. Je kunt ons bereiken via [email protected]