Het project is een samenwerking tussen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM), Hogeschool Windesheim en Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Met medewerking van Arkin. Mogelijk gemaakt met subsidie van NWO.
Promovendus Roman Giling (ESHPM) werkte aan de module samen met dr. Andrea Fokkens (UMCG), dr. Manna Alma (UMCG), dr. Marjolijn Heerings (ESHPM), prof. dr. Hester van de Bovenkamp (ESHPM), dr. Joyce Lamerichs (Hogeschool Windesheim) en prof. dr. Gerben Meynen (VU). Met medewerking van dr. Mariken de Koning (Arkin) en Thijs Burger (Arkin).
Betrouwbare, persoonlijke verhalen
Op pratenovergezondheid.nl vind je betrouwbare, persoonlijke verhalen van mensen die weten hoe het is om te leven met een bepaalde aandoening of situatie. Voor deze module spraken we met mensen met verschillende achtergronden over hun persoonlijke ervaringen met psychosegevoeligheid. Op de website zijn film en geluidsfragmenten te vinden waarin deelnemers vertellen welke rol psychosegevoeligheid speelt in hun dagelijks leven. Voor sommige mensen was niet mogelijk om hun verhaal voor de website te delen. Om hun verhalen een plek te geven hebben we gebruik gemaakt van anonieme samengevatte ervaringsverhalen, die door acteurs van Theater Babel Rotterdam zijn verfilmd. (Deze zijn apart toegevoegd en duidelijk te onderscheiden). De module laat zien hoe divers psychosegevoeligheid ervaren wordt. Het zien en horen van deze ervaringen draagt bij aan het overbrengen van de ervaringen.
DIPEx-methode
We hebben een internationaal gebruikte wetenschappelijke methode gebruikt voor het maken van de module (ontwikkeld door DIPEx International). Voor elk onderwerp is een beschrijving gemaakt, die te vinden is op de website, deze is zorgvuldig gecontroleerd door ervaringsdeskundigen en experts. De verschillende onderwerpen die aan bod komen zijn: ervaringen psychose, begeleiding en zorg, leven met/na, stigma, werk en financiën, vrijetijd en wonen, en adviezen.
De module biedt waardevolle inzichten voor mensen met psychosegevoeligheid, hun naasten en professionals (in opleiding). Er zijn ook compilatiefilms gemaakt die ingezet kunnen worden in het onderwijs en kunnen bijdragen aan het verbeteren van bestaande zorgpraktijken in zorginstellingen. Zie hiervoor ook www.Alsjehetonsvraagtdan.nl en de compilatie films op www.pratenovergezondheid.nl/psychosegevoeligheid
Vanaf 27 maart online op pratenovergezondheid.nl