COPACA Development of treatment materials aimed at communicative competence in people with aphasia in the chronic phase. Research
Development of treatment materials aimed at communicative competence in people with aphasia in the chronic phase.
Mensen met afasie hebben moeite met communiceren, waardoor het moeilijk is om deel te nemen aan de samenleving. Toch zijn er grote verschillen in de mate waarin mensen met een vergelijkbare vorm en mate van afasie zich in het dagelijks leven kunnen redden. In dit participatief actieonderzoek onderzoeken we waarom dit zo is.

Because all our research is done in the Netherlands, this page is in Dutch.

Video bekijken Scannen
Relevance

Ontwikkeling van behandelmateriaal gericht op het verbeteren van communicatieve competentie van mensen met afasie in de chronische fase.

In onderzoek naar en behandeling van afasie ligt de nadruk vaak op talige vaardigheden. Behandeling is doorgaans gericht op geïsoleerde taalstoornissen (zoals grammatica of woordvinding), met als doel te ‘repareren wat kapot is’. Ook in de literatuur is er sprake van een kennishiaat. Een bekende maar tot op heden onbegrepen paradox in de afasieliteratuur is dat sommige mensen met afasie beter kunnen communiceren dan praten. Momenteel beschikken ontwikkelaars en therapeuten over onvoldoende handvatten om vorm en inhoud te geven aan de behandeling van afasie in de chronische fase.

Ervaringsdeskundigen, naasten en professionals spelen in dit onderzoeksproject een centrale rol. Zij zijn immers degenen die weten welke uitdagingen ze in het dagelijks leven tegenkomen en welke behoeften er bestaan.

Het project heeft zowel een praktisch als een theoretisch doel:

 • Het ontwikkelen van behandelmaterialen gericht op communicatieve vaardigheden en participatie van mensen met afasie.
 • Het opdoen van nieuwe kennis over communicatieve vaardigheden en participatie van mensen met chronische afasie

Meer informatie over communicatie en participatie bij chronische afasie (COPACA)

COPACA is een onderdeel van Applied Health Research (TGO)

Timeline

 1. Waarom kunnen sommige mensen met afasie beter communiceren dan praten?

  Posted

  Kennisplein gehandicaptensector interviewt Rimke Groenewold over deze vraag. Een antwoord op deze vraag is namelijk belangrijk voor mensen met afasie en hun naasten, maar ook voor afasietherapeuten en onderzoekers.

  Lees het hele interview hier

 2. COPACA gaat een nieuwe fase in!

  Posted

  Dankzij de analyse van interviews, focusgroepen en vragenlijsten (waaraan in totaal meer dan 100 mensen met afasie, naasten en afasietherapeuten hebben meegedaan), hebben we een beter beeld gekregen van wat ‘communicatieve competentie’ en ‘alledaagse interactie’ inhouden. In de volgende fase gaan we met deze kennis aan de slag en maken we video-opnames van mensen met afasie terwijl ze in gesprek zijn in verschillende contexten. Meer weten? Kijk op www.meedoenmetafasie.nl.

 3. Start nieuwe fase COPACA project

  Posted

  We zijn in een nieuwe fase beland van ons onderzoeksproject COPACA. In het onderstaande video kun je zien wat we in deze nieuwe fase gaan doen.

  Video bekijken Scannen

Contact

Rimke Groenewold
Rimke Groenewold Senior researcher

University Medical Center Groningen (UMCG)
TGO - project COPACA
PO Box 30.001
9700 RB Groningen
The Netherlands

Visiting address
University Medical Center Groningen (UMCG)
TGO - project COPACA
Hanzeplein 1
9713 GZ Groningen

location: Entrance 47, Oostersingel