COPACA

Development of treatment materials aimed at communicative competence in people with aphasia in the chronic phase. Research
Development of treatment materials aimed at communicative competence in people with aphasia in the chronic phase.
Mensen met afasie hebben moeite met communiceren, waardoor het moeilijk is om deel te nemen aan de samenleving. Toch zijn er grote verschillen in de mate waarin mensen met een vergelijkbare vorm en mate van afasie zich in het dagelijks leven kunnen redden. In dit participatief actieonderzoek onderzoeken we waarom dit zo is.
Watch video Scan QR-code
Relevance

Ontwikkeling van behandelmateriaal gericht op het verbeteren van communicatieve competentie van mensen met afasie in de chronische fase.

In onderzoek naar en behandeling van afasie ligt de nadruk vaak op talige vaardigheden. Behandeling is doorgaans gericht op geïsoleerde taalstoornissen (zoals grammatica of woordvinding), met als doel te ‘repareren wat kapot is’. Ook in de literatuur is er sprake van een kennishiaat. Een bekende maar tot op heden onbegrepen paradox in de afasieliteratuur is dat sommige mensen met afasie beter kunnen communiceren dan praten. Momenteel beschikken ontwikkelaars en therapeuten over onvoldoende handvatten om vorm en inhoud te geven aan de behandeling van afasie in de chronische fase.

Ervaringsdeskundigen, naasten en professionals spelen in dit onderzoeksproject een centrale rol. Zij zijn immers degenen die weten welke uitdagingen ze in het dagelijks leven tegenkomen en welke behoeften er bestaan.

Het project heeft zowel een praktisch als een theoretisch doel:

  • Het ontwikkelen van behandelmaterialen gericht op communicatieve vaardigheden en participatie van mensen met afasie.
  • Het opdoen van nieuwe kennis over communicatieve vaardigheden en participatie van mensen met chronische afasie.

Timeline

  1. Symposium

    Posted

    Het kernteam wil de afronding van COPACA graag vieren met alle betrokkenen en geïnteresseerden. Daarom organiseren we op dinsdag 16 april van 15:30 - 17:00 uur een gratis afsluitend online symposium.

    In dit symposium kijken we terug op het project:

    • We geven een overzicht van wat we hebben gedaan.
    • We laten alle ontwikkelde materialen zien.
    • We vatten de uitkomsten van de onderzoeken samen.

    Kom je ook? Je kunt je hier aanmelden.

  2. COPACA is afgerond!

    Posted

    Op 1 februari 2024 waren de 3 jaren van het project voorbij.

    3 jaren waarin we hard hebben gewerkt en veel hebben bereikt:

    • We hebben mooie persona’s, meetinstrumenten en behandelmaterialen ontwikkeld;
    • We hebben nieuwe kennis opgedaan over begrippen als: 
      • ‘communicatieve competentie’; en
      • ‘alledaagse interactie’ bij afasie.
    • We hebben prachtige gesprekken van mensen met afasie in verschillende gesprekssituaties verzameld en bestudeerd.

    Materialen en inzichten waar de behandelpraktijk en de wetenschap veel aan hebben. Ook hebben we veel van elkaar geleerd. Binnen het kernteam, in de projectgroep en natuurlijk in de werkgroepen. Dat we zo ver zijn gekomen, is echt dankzij de manier waarop we hebben samengewerkt. 

  3. COPACA krijgt een vervolg!

    Posted

    Goed nieuws! Het ZonMw-programma Nationaal Plan Hoofdzaken heeft onlangs Meedoen met Afasie in de Praktijk (MAP) toegekend.

    Binnen COPACA hebben we onder meer een 'wizard' voor aangepast advies en materialen ter verbetering van alledaagse communicatie bij afasie ontwikkeld.

    Binnen MAP streven we naar landelijke beschikbaarheid door doorontwikkeling en implementatie van deze materialen. 

    Dit doen we weer in samenwerking tussen mensen met afasie, afasietherapeuten en onderzoekers voor gebruiksvriendelijkheid en draagvlak. 

    Meer lezen? Klik hier

  4. Nieuwsvideo november 2023

    Posted

    Hoog tijd voor een update, want er is veel te melden! In deze COPACA-nieuwsvideo praten we je bij over:

    • De Afasieconferentie
    • De nieuwe meetinstrumenten
    • De kernteamdag
    • De voortgang in de werkgroepen

    Liever lezen? Klik hier.

  5. VR-materialen klaar om getest te worden

    Posted

    Het is zover! De eerste VR-materialen die binnen COPACA zijn ontwikkeld, zijn klaar om getest te worden. COPACA heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan materialen voor verbetering een aanvulling van behandeling van afasie. Zo hebben we in samenwerking met VIEMR 360 video's ontwikkeld, geschikt voor toepassing met een VR-bril. Gebruikers wanen zich in een compleet andere wereld: ze kunnen naast, achter, boven en onder zich kijken. 

    En nu willen we graag weten wat mensen met afasie en hun therapeuten van deze materialen vinden. Zie jij kans on met de materialen aan de slag te gaan en ons van feedback te voorzien? We horen graag van je!

     

  6. Wat is afasie? Verloren woorden, maar bewaarde intelligentie

    Posted

    Het is de Week van de Afasie. Met de werkgroep hebben we een video gemaakt (met daarin ook deelnemers van COPACA). De moeite waard om te kijken!

  7. Afasieconferentie 2023

    Posted

    De Afasieconferentie 'State of the Art 2023' vond plaats op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober in Zeist. Vanuit COPACA waren we goed vertegenwoordigd. We mochten over onze uitkomsten vertellen en materialen laten ervaren. Zo presenteerde Heleen vol trots twee meetinstrumenten - vers van de pers! Er zaten twee zalen bomvol afasietherapeuten die met ons meedachten.

    Ook op dag 2 van de Afasieconferentie mochen we flink aan de bak. Het was super leuk om zoveel feedback te krijgen. 's Middags mochten we tijdens een extra lezing meer over de achtergrond, aanpak en uitkomsten van ons project vertellen en aan de hele zaal laten zien hoe onze eerste VR-materialen eruit zien. Wij kunnen weer aan de slag!

  8. Nieuwsbrief juli 2023

    Posted

    In deze video-nieuwsbrief krijg je updates van alle werkgroepen.

    Heb je ideeën, tips, of feedback? Leuk!

    We horen graag van je!

    We wensen je een fijne zomer!

  9. Nieuwsbrief mei 2023

    Posted

    In de laatste nieuwsbrief vertellen we je over:

    • De werkgroep Onderzoeksvragen beantwoorden
    • De werkgroep Interactiedata verzamelen
    • Onze deelname aan het congres Focus op Onderzoek op 15 juni a.s.
    • De vertaling van twee meetinstrumenten

    Bekijk 'm hier!

  10. Europese dag van de Logopedie

    Posted

    Vandaag worden logopedisten in Europa in het zonnetje gezet. En terecht! Zij zijn van onschatbare waarde in het revalidatieproces van mensen met afasie. In het kader van COPACA hebben we vele interviews afgenomen onder mensen met afasie en hun naasten en telkens werd benadrukt hoe belangrijk hun afasietherapeut voor hen is (geweest).  

    "Dat zijn echt mensen ehm ja die ja dat is gewoon in m’n hart, dat is echt waar, die hebben mij zo geholpen want ehm van bijna niks tot ja toch voor mij heel groot ding, kan ik weer praten en lezen en schrijven" 

    Niet voor niets spelen afasietherapeuten binnen COPACA een centrale rol. Zij zorgen ervoor dat wat we doen en wat we opleveren goed aansluit op de alledaagse (behandel)praktijk. Daar zijn we hen super dankbaar voor!

  11. COPACA op Instagram

    Posted

    COPACA is nu ook te vinden op Instagram. Hier vind je updates, nieuws en tips. Klik hier om ons te volgen!

  12. Persona's van mensen met afasie: wat kun je er in de praktijk mee?

    Posted

    Om kennisproducten en behandelmateriaal zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de kenmerken en wensen van mensen met afasie, zijn binnen het COPACA-project 8 persona’s ontwikkeld. Hoe zijn deze persona’s gemaakt? En wat kun je er in de praktijk mee?

    Lees meer in de nieuwsbrief-special van het kennisplein gehandicaptensector.

  13. Persona's

    Posted

    Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van onze doelgroep. Zo kunnen we het onderzoek en de uitkomsten ervan zo goed mogelijk laten aansluiten bij de kenmerken en wensen van mensen met afasie. Ervaringsdeskundigen, logopedisten en onderzoekers uit de COPACA-projectgroep hebben nagedacht over welke elementen belangrijk zijn om in kaart te brengen. Samen hebben zij 8 persona’s ontwikkeld. 

    • Wil je de persona's gebruiken voor je eigen project, onderzoek of behandeling? Doen! Je vindt ze op de website van het project.
    • Wil je lezen waarom en hoe de persona's zijn ontwikkeld en hoe we ze gaan gebruiken? Lees hier meer. 
  14. Week van de Afasie

    Posted

    Er zijn twee mooie filmpjes te zien over afasie in het televisieprogramma 'Dit is Holland' van RTL4. Het eerste filmpje (is al uitgezonden) werd op zaterdag 8 oktober uitgezonden. Op zaterdag 15 oktober om 11.00 uur wordt het filmpje herhaald. 

    Logopediste Hannelore van der Velden geeft uitleg over afasie en Piet en Ellen Dijkhuizen vertellen over hun leven met afasie. Er zijn ook andere cliënten van het Afasiecentrum in Amsterdam te zien. 

  15. Presentatie afasieconferentie

    Posted

    Zaterdag 1 oktober gaf Majoke van der Werff (logopedist en kernteamlid) een presentatie op de Afasieconferentie: ‘Samen leren, ontdekken en creëren’. Majoke vertelde over de doelen van het project, namelijk:

    • het verkrijgen van gestructureerde inzichten in wat ‘alledaagse interactie’ en ‘communicatieve competentie’ bij afasie inhouden; 
    • het ontwikkelen van materiaal gericht op het bevorderen van communicatieve competentie in alledaagse interactie van mensen met afasie. 

    Ook vertelde ze over de participatieve aanpak: het project wordt uitgevoerd voor en door belanghebbenden. Verder presenteerde ze de eerste bevindingen van het project en vertelde ze over de plannen voor de volgende fase: de interactiedatastudie. Het was fijn om de tussenstand te kunnen delen met en input te krijgen van een grote groep professionals. 

Dit project is onderdeel van

Meer informatie

Contact

University Medical Center Groningen (UMCG)
TGO - project COPACA
PO Box 30.001
9700 RB Groningen
The Netherlands

Visiting address
University Medical Center Groningen (UMCG)
TGO - project COPACA
Hanzeplein 1
9713 GZ Groningen

location: Entrance 47, Oostersingel