Mensen met autisme hebben kwaliteiten die hen zeer geschikt maken voor de arbeidsmarkt. Hoewel er veel vacatures zijn die niet vervuld worden, is het voor veel mensen met autisme lastig om werk te vinden of dit voor langere tijd te behouden. Samen met een groot en (neuro-)divers onderzoeksteam werken wetenschappers van Toegepast Gezondheidsonderzoek (TGO) en Gezondheidswetenschappen (GZW) aan het project ‘Autisme Werkt*’. Met dit project wil het onderzoeksteam werkgevers en werknemers ondersteunen in het bevorderen van duurzame arbeidsparticipatie van mensen met autisme.
Inzichtelijk maken
De afgelopen jaren hebben wetenschappers veel onderzoek gedaan op het gebied van autisme en werk. Met de kennis die ze opdeden hebben ze al verschillende methodes ontwikkeld om werkgevers te ondersteunen bij de begeleiding van mensen met autisme. “Het gebruik van deze methodes is op dit moment alleen nog te versnipperd”, zegt Heleen Dorland van TGO. “Organisaties gebruiken verschillende tools en het is niet duidelijk welke methode voor welke situatie werkt.”
Het project ‘Autisme Werkt’ is in 2024 officieel gestart. Onderzoekers van TGO/GZW zijn betrokken bij het onderdeel van het project waarbij inzichtelijk wordt gemaakt waar de behoeften liggen van werknemers, werkgevers en professionals op het gebied van arbeid en gezondheid. “Het werkpakket waar TGO/GZW bij betrokken is vormt als het ware de basis voor de rest van het project”, vertelt Dorland. “Wij beginnen met een behoefteanalyse. Hiermee kijken we vooral hoe werkgevers de begeleiding van mensen met autisme graag zouden aanpakken.” Daarnaast inventariseert TGO/GZW welke methoden er al beschikbaar zijn.
Literatuur combineren met kwalitatief onderzoek
Om data te verzamelen, combineren de onderzoekers van TGO/GZW literatuuronderzoek met focusgroepen en individuele interviews. Ze gaan in gesprek met mensen met autisme, werkgevers en professionals op het gebied van arbeid en gezondheid. “We leren graag van mensen met autisme die aan het werk zijn wat ervoor zorgt dat zij hun werk goed kunnen doen”, legt Dorland uit. “Tegelijkertijd willen we graag van mensen met autisme die nog niet werken weten waarom het niet lukt om te werken. Van professionals in arbeid en gezondheid willen we graag weten wat zij zien in de praktijk waar behoeften van werkgevers liggen als het gaat om duurzame arbeidsparticipatie van mensen met autisme.” Daarnaast zijn de onderzoekers van TGO/GZW benieuwd of er een verschil zit in de aanpak van grote en kleine bedrijven. “Wij vragen ons bijvoorbeeld af of er bij grote bedrijven andere behoeften zijn dan bij kleine bedrijven”, vult Dorland aan.
Deelnemers gezocht
De onderzoekers van TGO/GZW zijn momenteel deelnemers aan het werven voor hun onderzoek. Als u interesse heeft om deel te nemen, mail dan naar [email protected]. Zowel mensen met autisme, als werkgevers en professionals op het gebied van arbeid en gezondheid kunnen zich aanmelden voor een online focusgroep. “Als alles goed gaat, dan ronden we de focusgroepen voor de zomer af. Ons hele deelproject is voor de zomer van 2026 afgerond”, zegt Dorland. “Met de resultaten zullen we binnen het project een matrix met behoeften en tools opstellen, waar in een leernetwerk van werkgevers mee geëxperimenteerd gaat worden.” Dit onderdeel van het project zal door andere onderzoekers uit het team worden opgepakt. Het onderzoeksteam hoopt zo een doorbraak te creëren op de arbeidsmarkt en duurzame arbeidsparticipatie van mensen met autisme te bevorderen.
*Autisme Werkt is de naam van het project dat is opgezet. AutismeNetWerkt is de naam van het consortium: een grote groep betrokken werkgevers, onderzoekers, Vanuit autisme bekeken, de NVA, het UWV en andere organisaties. Een overzicht van alle betrokkenen vind je op de website www.autismenetwerkt.nl.