Lage rugpijn is wereldwijd een van de meest voorkomende gezondheidsklachten. Hoewel de meeste mensen snel herstellen, ontwikkelt één op de vijf volwassen uiteindelijk chronische lage rugpijn (CLRP). Gelukkig zijn er verschillende behandelmethodes voor CLRP, en in dit proefschrift onderzocht Dutmer de impact van CLRP bij patiënten voorafgaand aan en twee jaar na verwijzing naar een multidisciplinair wervelkolomcentrum.
De patiënten met CLRP die worden doorverwezen naar een multidisciplinair wervelkolomcentrum ervaren over het algemeen een grote maatschappelijke en persoonlijke impact van de ziekte, en ze beoordelen hun kwaliteit van leven en werkvermogen zeer slecht. Dutmer vond ook dat twee derde van de patiënten in de twee jaar na de verwijzing geen of weinig verbetering ervaart, maar ook geen verslechtering. Een derde van de patiënten ervaart wel degelijk verbetering. Het blijkt echter lastig te voorspellen welke patiënten een gunstig of juist ongunstig beloop van klachten zullen ervaren.
Tot slot raadt Dutmer aan om bij het onderzoek naar CLRP de patiënten over een lange periode te volgen, en herhaalde metingen te doen om het beloop van de klacht goed in kaart te brengen. Daarnaast stipt ze ook aan dat het onderzoek naar CLRP vaak nog gebruik maakt van groepsgemiddelden, terwijl het goed zou zijn om meer aandacht te hebben voor klinisch relevante subgroepen.
Curriculum Vitae
Alisa Dutmer (1989) studeerde Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze deed haar promotieonderzoek bij het SHARE instituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Inmiddels is ze werkzaam als Procesbegeleider richtlijnontwikkeling bij SKILZ. De titel van haar proefschrift luidt: “Groningen spine cohort - Impact of chronic low back pain in patients referred to multidisciplinary spine care.”
Promotoren
Prof. Dr. M.F. Reneman, Prof. Dr. A.P. Wolf